søndag 20. juni 2010

Skjærereiret


I alle år har skjæra hatt reir i grana utenfor soveromsvinduet. Reiret er blitt større og større, nå er det på flere etasjer. I år har skjæra bygd på toppen (loftet), i fjor bygde de i kjelleren.

I dag kom den første ungen ut av reiret. den var svært forsiktig, lurte seg fram på greina. Er der flere? Det lurer vi på. Det er så stille i grana i år. Fikk de bare en unge? Vi får se, det vil komme fram i løpet av de neste dagene.

Vi følger godt med på det som skjer rundt disse fuglene. Skjæreparet vårt er fastboende, de bor i reiret hele året. I februar begynner de å reparere på hjemmet sitt, og de utvider hvert eneste år. Akkurat som den nærmeste hyttenaboen vår, selv om dimensjonene er forskjellige :-)

Skjæra har vanligvis fått ut 8 unger. Vi har orkesterplass, kan sitte i stua og følge med ungene fra de titter ut av reiret første gangen, og helt de de er flygedyktige. Grana har store, fine greiner, så ungene har fine terasser å gå på. Det er ikke noen stor fare for å falle ned,  så der koser de seg. Først titter en unge forsiktig ut, så blir den litt modigere og kommer helt ut. De andre kommer litt senere, en dag eller to etter. Til lsutt har alle kommet ut for å se på omgivelsene. De koserseg ute, hopper rundt omkring, har mange forskjelligeinngangerog er ganske aktive.

Når foreldrene kommer innom, blir det et voldsomt leven. Da skriker de med åpent nebb. Det er tydelig at de er skrubbsultne - hele tiden. Matfatet er ganske nært, vi mater alle fuglene, både småfugler, måse skjære og andre som kommer forbi. Det er nok derfor reiret er i grana. Fuglene vet at de får være i fred, og det er lett å finne mat.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar