lørdag 2. oktober 2010

Pelsproblemer

Frøya hadde en nydelig pels - helt til i begynnelsen av juni.
Ved årets vaksinasjon sjekket veterinæren henne grundig, og da hadde hun en liten flekk med dårlig pels på høyre side, uten at det ga oss grunn til bekymring. Pelsen kom tilbake etter ei stund.

Men så begynte problemene. Hun mistet pels flere steder på bakparten, hodet ble grått, og resten av pelsen ble blakk og matt. Hun så gammel ut, selv om hun bare var 2 1/2 år. Vi ble bekymret, svært bekymret.

Etter flere samtaler med veterinæren og mange undersøkelser var vi ikke ikke kommet til noen løsning. Pelsen var like trasig, og håravfallet fortsatte. Skinnet var synlig mange steder. Hun begynte også å bli svært tynn i pelsen rundt halsen og enkelte steder på ryggen. Men potene hadde fin pels. Det mente veterinæren var et godt tegn. (Denne veterinæren skal ha spesiell kompetanse på pelsproblemer)

Kunne maten være løsningen på problemet? I utgangspunktet mener vi at friske hunder må kunne spise "normal" mat. Vi tror ikke at lundehundene på Værøy fikk spesialtilpasset for. De måtte nok nøye seg med rester fra husholdningen og det de fant i naturen. Våre hunder trenger imidlerid ikke å hente sin egen mat utendørs, de får servert tørrfor, youghurt, og litt annen mat. Men noen godbiter blir det alltid på dem. Og matfar er ekstra raus. Han deler så gjerne maten sin med alle som ser på ham med bedende øyne :-)
Frøya elsker også valpeforet, hun stjeler alt hun kan få tak i, hun sniker seg bort til fatet så snart vi ser bort et øyeblikk, og da er det bare sekunder før all maten er borte. Sin egen mat er hun ikke noe særlig begeistret for.

Men pelsproblemene gjorde at vi måtte legge bort alle uvaner og gå inn for et strengt kosthold. Nå får hun tørrfor, youghurt og litt spesiell olje for pelsen (Dr. Baddakys fiskeolje) -og av og til litt leverpostei.

I tillegg bader vi henne et par ganger i uka med Quistel shampo og balsam. (Takk til Anneli som sendte oss en flaske av hver sort :-) Etter hvert har hun også fått noe kløe, så veterinæren har gitt oss en annen shampo og balsam vi skal bruke nå i ettertid.

Og hvordan går det?
Frøya har begynt å få tibake pelsen. Den nye pelsen er rød og fin, flott "lundehundpels". Det tar lang tid å få all pelsen tilbake, men resultatet ser ut til å bli fantastisk. Når hun i tillegg røyter, ser det ut som at all pelsen skiftes ut. Håper alt er i orden til jul :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar